1902 Empire Nephrite Egg
1902 Empire Nefriet Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Ei is vermist

Het 1902 Empire Nephrite Egg, ook bekend als Alexander III Medallion Egg, is helaas een van de verdwenen eieren.

Waarschijnlijk is het Ei gemaakt van Nefriet met een gouden basis, gedecoreerd met twee diamanten, en bevatte portretjes van de overleden Tsaar, Alexander III.

Een 2004 publicatie in Russisch en Engels, getiteld The 1902 Empire Nephrite Easter Egg by Fabergé, edited door Alexander von Solodkoff, suggereert dat het Ei zou zijn gevonden, evenwel, de meerderheid van Fabergé experts heeft deze theorie (nog) niet geaccepteerd.

Maar, een ontdekking, bekend gemaakt in mei 2015 door Russische expert Tatiana Muntian van een beschrijving van een ei in een lijst opgesteld door het personeel van Maria Feodorovna van haar persoonlijke eigendommen in het Gatchina Paleis in juli 1917, toen de Duitse troepen Sint Petersburg naderden, heeft deze discussie opnieuw doen opvlammen.

Kan "Gouden Ei gemonterd op twee nefrieten kolommen, met daarin portretjes van Groot Hertogin Olga Alexandrovna en Prince P. A. Oldenburg" werkelijk een Keizerlijk paasei zijn?

Op de een of andere manier stoort dat portretje van de Groot Hertogin en haar eerste echtgenoot mij enorm ...

wordt vervolgd!!

Achtergrond Informatie

Mogelijk is de surprise uit dit Ei in 1935 in Londen tentoongesteld. De catalogus spreekt van een "Miniatuur door Zehngraf, in een nefriet lijstje. Uitgeleend door HKH Groothertogin Xenia van Rusland". Helaas is hiervan geen afbeelding.

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: May 28, 2016