1906 Moscow Kremlin Egg
1906 Moskou Kermlin Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Moscow Armoury Museum, Rusland
Hoogte: 36,1 cm

1906 Moscow Kremlin Egg

Het Moskou Kremlin Egg, ook bekend als "Uspensky Cathedral Egg" is gemaakt van onyx, vierkleuren goud, zilver, wit en groen emaille, glas en olieverf. Dit grootste en meest ambitieuze van alle bekende Easter Eggs, stelt de Uspensky kathedraal voor, waar alle tsaren van Rusland werden gekroond. Met een Ei als middenstuk zijn hier omheen de muren, torens, trapjes en de top met zijn gouden koepel gemaakt. De torens van het Kremlin zijn uitgevoerd in rood goud en het dak is geëmailleerd in lichtgevend groen. Er zijn twee klokjes en de Spasskaya Toren draagt het wapen van het Russische keizerrijk en van Moskou. Door de glazen raampjes kun je een miniatuurinterieur zien van de kathedraal, de tapijten, decoraties en het altaar, goed zichtbaar op een glazen plaat. Twee traditionele Paas hymnen worden gespeeld als een klokwerk-mechanisme met een gouden sleuteltje wordt opgewonden. Kleine geëmailleerde iconen versieren de muren van de kathedraal.

Het Ei rust op een achtkantige witte onyx bases. Gegraveerd in de voet van het Ei met wit emaille, op een rond gouden plaatje, de datum 1904. (!)

Achtergronden bij dit Ei

Dit indrukwekkende Ei markeert de terugkeer van het Tsarenpaar naar Moskou in 1903. Zij hadden de hoofdstad vermeden na het verschrikkelijke incident tijdens de kroningsceremonie, waarbij honderden Moskovieten stierven, doodgedrukt in het oproer op de Khodynka Weide. Veel Russen zagen in deze tragedie een slecht voorteken voor de regeringsperiode van de nieuwe tsaar. Zie ook het 1897 Coronation Egg.

Wat betreft de datum 1904 is er veel gespeculeerd. Waarschijnlijk is de presentatie van dit Ei in 1904 niet door gegaan vanwege de Russisch Japanse Oorlog. Een andere ramp hangt met dit Ei samen; de moord op Nicholas' oom, Groothertog Sergei Alexandrovich, in het Kremlin begin 1905. Het was de eerste keer dat een lid van de regerende dynastie werd vermoord in de oude citadel van de tsaren van Moskou. Dit is misschien de reden geweest dat de presentatie van dit Ei voor een tweede jaar werd uitgesteld. De rekening is in ieder geval niet eerder dan in 1906 door Fabergé ingediend.

Ondanks deze trieste associaties had het Moskou Kremlin Egg een prominente plaats in Alexandra Feodorovna's schattenkabinet in haar Kamer in het Alexander Paleis. Misschien niet verbazend want de tsarina was diep religieus en werd dat meer naarmate de jaren verstreken.

Het Moskou Kremlin Egg kwam in zwaar beschadigde staat na de val van de Romanovs in het Moskou Armoury Paleis aan, maar was zelfs toen, bij een taxatie, het meest waardevolle en kostbaarste van alle Eieren.

Het Moskou Kremlin Ei is altijd in Rusland gebleven.

Hieronder prachtige foto's van het Ei toen het in 2014 tentoongesteld werd in Wenen, inclusief een blik IN de koepel! Photos courtesy https://artinwords.de/die-welt-von-faberge/ (updated oktober 2016)

1900 Trans Siberian Railway Egg

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: December 2, 2016