1912 Tsarevich of Tsesarevich Egg (Czarevich Egg)
1912 Tsarevich Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Collection Lillian Thomas Pratt,
Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA
Hoogte: 12,5 cm

1912 Tsarevich Egg

Het Tsarevich Egg is gemaakt van goud, lapis lazuli, briljanten en een portret diamant. De surprise, het portretje van Tsarevich Alexei, is gemaakt van platina, lapis lazuli, rozetgeslepen diamanten en waterverf op ivoor.

Ontworpen in de Louis XV-stijl, is dit Ei gemaakt uit één stuk schitterendlapis lazuli en versierd met een gouden netwerk van conventionele patroontjes, bestaande uit schelpen, engeltjes, mandjes bloemen en de Keizerlijke dubbelkoppige adelaar. Bovenop het Ei onder een rechthoekige portret diamant, het gekroonde monogram van de Tsarina "AF" en het jaar 1912. Onderop het Ei een grote briljant als basis.

De surprise in het Ei is een lijstje in de vorm van een gekroonde dubbelkoppige Keizerlijke Adelaar, gemaakt van platina en bezet aan voor- en achterkant met 2.000 rozetgeslepen diamanten. In het lijstje een portret van de Tsarevich op 7 jarige leeftijd. Aan de achterkant is het portretje van Alexei op de rug gezien, geschilderd. In tegenstelling tot de enorme schoonheid van het lijstje is het geschilderde portretje van slechte kwaliteit. Het is ook niet gesigneerd en er wordt vanuit gegaan dat het originele portretje beschadigd of verloren gegaan is en vervangen door het nu bekende miniatuurtje.

1912 Tsarevich Egg Tsesarevich Egg
Tsarevich Egg en Egg in Original Stand


Achtergronden bij dit Ei

De Hemofilie (bloederziekte) van hun enige zoon was een enorme persoonlijke tragedie voor Nicholas en Alexandra en werd lang geheim gehouden voor het Russische volk. Deze ziekte heeft een direct gevolg gehad op de laatste 12 jaar van de regeringsperiode van de Tsaar. Alexandra zou zich de rest van haar leven volledig geven aan het beschermen van haar zoon, zich vastklampend aan iedere hoop op genezing, ook die van de monnik Grigorii Rasputin.

Het was in het najaar van 1912 toen de Keizerlijke familie verbleef in hun buitenhuis in Spala, Polen, dat de kleine Tsarevich een zo zware bloeding kreeg dat hij er bijna aan was gestorven. Bulletins werden uitgegeven over zijn gezondheidstoestand, zonder precies te vertellen wat hem mankeerde. Gedurende deze 11 dagen durende crisis verscheen er grijs in het gouden haar van Alexandra. Alexei werd bediend met het Sacrament der Stervenden en een aankondiging over zijn overlijden was al voorbereid. In uiterste nood wendde Alexandra zich tot Rasputin die haar vertelde dat ze niet moest treuren omdat "de kleine niet dood zou gaan".

Rasputin was een boerenzoon, geboren in 1872 in het westen van Siberië. Als een "starets" (een ongewijde heilige man) en een "strannik", (een pelgrim die wordt onderhouden door de liefdadigheid van anderen) verscheen Rasputin voor het eerst in Sint Petersburg in 1903. Daar werd hij bij de Keizerlijke familie geïntroduceerd door Anastasia en Militsa, de dochters van de Koning van Montenegro. Alexandra die wanhopig verlangde naar een zoon na vier dochters, zocht overal hulp om haar wens in vervulling te laten gaan, ook bij Rasputin. Hun vriendschap bekoelde echter nadat verschillende voorspellingen van Rasputin niet waren uitgekomen. Na de crisis in Spala was Rasputin terug in de keizerlijke genade en dat gaf hem ongeëvenaarde invloed op de Tsarina en daardoor ook op de Tsaar.

In 1930 was dit één van de tien Eieren die door het Antikvariat zijn verkocht aan de Hammer Galleries in New York. In 1933 gekocht door Lillian Thomas Pratt. Vanaf 1947 in de Collectie van wijlen Lillian Thomas Pratt, per testament vermaakt aan het Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Verenigde Staten.

1912 Tsarevich Egg open

Update 2012: Meer en meer zie ik de naam voor dit Ei als "Tsesarevich Egg" in plaats van "Tsarevich Egg".

Een Tsarevich is de zoon van een Tsaar, een Tsesarevich is de zoon én erfgenaam van een Tsaar. Een Tsaar kan zo vele Tsareviches hebben, maar slechts één erfgenaam (van de titel). Ik ga er vanuit dat hier beide benamingen juist zijn, vooral omdat de originele faktuur van Fabergé voor dit Ei nog niet gevonden is. Maar, omdat er op het moment dat dit Ei gemaakt werd slechts één Tsarevich-Tsesarevich (Alexei) was, ga ik voor de naam Tsarevich Egg.

De twee belangrijkste boeken over Imperial Eggs, Fabergé/Skurlov/Proler 1997 en Lowes/McCanless 2001 gebruiken beide de naam Tsarevich. Meer over deze titel in wiki. (Engelstalig)

Update 2015. Veel is er al geschreven over de standaard van dit Ei omdat op oude Fabergé archief foto's dit Ei te zien is met zijn originele standaard. Deze standaard is hoogstwaarschijnlijk van het Ei gescheiden in de jaren dat de Bolsheviken Eieren naar het buitenland verkochten. Toen Armand Hammer dit Ei voor het eerst tentoonstelde in de Verenigde Staten had het een andere standaard. Zie hieronder voor meer.

1912 Tsesarevich Egg and Its Stands through the Ages (courtesy and first published in the Fabergé Research Newsletter, Winter 2014-2015) Tsesarevich Ei en zijn standaards gedurende de tijd (Engelstalig)

stands

In 1947, ontving het Virginia Museum of Fine Arts (VMFA) het 1912 Imperial Tsesarevich Easter Egg als gedeelte van de Lillian Thomas Pratt nalatenschap. Research laat zien dat het Ei was gekocht door Mrs. Pratt tussen september 1933 en mei 1934, in de tijd dat de ondernemers Armand and Victor Hammer Russische kunstschatten verkochten in 21 reizende winkel-tentoonstellingen in the USA. Voor een complete lijst, zie Lowes and McCanless, Fabergé Eggs: A Retrospective Encyclopedia, 2001, 15-16). Lees het hele artikel hier, Engelstalig.

Update mei 2016. En ja hoor, het Ei werd op internet gespot in nóg een andere standaard. Dit is duidelijk een vroegere versie. Maar het Ei is prachtig, mét en zonder standaard!

Tsarevich Egg

VMFA Education was een webpagina gemaakt door het museum om het publiek publiek te onderwijzen, met interessante informatie over dit Ei. Helaas is die pagina niet langer online. De foto hieronder van het open Ei is van die pagina. Thank you VMFA!

1912 Tsarevich Egg

Update (correctie) september 2016. Verschillende bronnen, waaronder deze webpagina, verklaren of verklaarden, dat Fabergé dit Ei gemaakt zou hebben om de "Spala crisis" (hierboven beschreven onder Achtergronden bij dit Ei. Omdat de Spala crisis plaats vond in october 1912 (en niet in 1911) en het Ei gepresenteerd werd in maart 1912 is dit natuurlijk niet het geval. Dat het Ei gemaakt is om de Tsarevich te gedenken lijdt echter geen twijfel.

 

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube(3x!)

Update oktober 2016

Lees en bekijk alles over dit prachtige Ei op de website van het Virginia Museum of Fine Arts. Je kunt dit Ei en de vier andere VMFA Eieren zien in 360° modus, video's bekijken van alle vijf Eieren, en de VMFA app downloaden waarme je over de historische achtergronden van de "hoofdrolspelers" kunt lezen, een Russisch sprookje kunt bekijken en zelf kleine Fabergé Eitjes kunt ontwerpen.

VMFA app

 

Ga naar Om het Ei te bekijken en prachtige details te zien door middel van een Zoom functie op een VMFA webpagina, klik hier!

volgende Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: August 7, 2019