1904 Kelch Chanticleer Egg/
Canteclaer Ei

Gift: Alexander Kelch aan zijn vrouw Barbara Kelch-Bazanova
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection, Rusland
Hoogte: 27,7 cm

Kelch Chanticleer Egg

Het 1904 Kelch Chanticleer Egg is gemaakt van veelkleurig goud, geel, groen en rood goud, parels, rozetgeslepen diamanten, blauw, wit en groen emaille en zilver. Geëmailleerd in een duizelingwekkende kleur "Cambridge" blauw emaille, is dit op het "1906 Moscow Kremlin Egg" na, het grootste nu bekende Fabergé Ei. De achtkantige basis heeft vier grote panelen met doorzichtig blauw emaille met daarop afbeeldingen in tweekleuren goud van de kunsten en de wetenschaChanticleer Egg Detailppen. Het Ei zelf is versierd met groengouden slingers die uit roodgouden linten uit de top van het Ei naar beneden hangen. Een zelfde soort band zit om het midden van het Ei met daarin weer in het midden een rand parels.

Het rooster bovenop het Ei verbergt de surprise, een gouden haantje, geëmailleerd in geel, blauw en groen en bezet met diamanten. Dit haantje verschijnt op het hele uur, schudt zijn kop, slaat zijn vleugels uit en kraait terwijl de klok de uren slaat. Daarna verdwijnt het haantje weer in het Ei en gaat het roostertje dicht. Aan de achterkant van het Ei is er een ander roostertje waarin het klokmechanisme van het Ei met een zilveren sleuteltje kan worden opgewonden.

Achtergronden bij dit Ei

Dit is het laatste Ei uit de Kelch serie en het laatste Ei van Mikhail Perkhin, die overleed in het jaar voorafgaand aan de presentatie van dit Ei.

In 1920 was het Chanticleer Ei, één van de zes die door Morgan in Parijs zijn verkocht aan A La Vieille Russie in Parijs. In 1928 verkocht aan een koper uit de Verenigde Staten. 1949 eigendom van Dr. Maurice Sandoz, Zwitserland. In 1958 uit de nalatenschap van Dr. Sandoz aangekocht door A La Vieille Russie, New York. Van 1960 tot 1966 in de collectie van Lansdell K. Christie, de scheepsmagnaat uit New York. In 1966 door A La Vieille Russie New York uit naam van de Christie-erfgenamen, verkocht aan de Forbes Magazine Collection, New York. Februari 2004 verkocht door de familie Forbes aan de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection, Rusland. Daarmee is ook het Chanticleer Ei terug op Russische bodem.

Previous EggVorig Ei

volgendeTerug naar De Eieren

 

 

 

Pagina gewijzigd: April 29, 2016