1902 Rothschild Egg
Geschenk van Beatrice Ephrussi de Rothschild aan Germaine Halphen
ter gelegenheid van haar verloving met Beatrice's jongere broer,
Baron Edouard de Rothschild
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: State Hermitage Museum Sint Petersburg
Een Fabergé Ei waarvan vrijwel niemand het bestaan wist, zal naar verwachting zo'n 12 miljoen Euro opbrengen op een veiling. Het Ei was gemaakt voor de Franse tak van de Rothschild bankiersfamilie om 1902 en is tot nu toe nooit uit hun handen geweest.....
King Street, Londen, 4 oktober 2007– Christie’s maakt bekend dat zij een bijzondere vondst ter veiling zullen gaan aanbieden; Het Rothschild Fabergé Egg. Nooit eerder beschreven en een toevoeging aan de slechts 12 gedocumenteerde Eieren waarvan bekend is dat ze naar Keizerlijke maatstaven gemaakt zijn voor iemand anders dan voor de Russische Keizerlijke familie. Dit buitengewoon schitterende werk van vakmanschap zal naar verwachting zo'n £6 million to £9 million ($12 to $18 million - 12 tot 18 miljoen Euro) opbrengen en deze verkoop zal hoogstwaarschijnlijk een nieuwe recordprijs opleveren voor een Russisch object.
Het Rothschild Fabergé Ei zal worden aangeboden op de veiling Russian Works of Art op 28 November 2007, en het hoogtepunt zijn van de Russian Art Week, een serie veilingen gewijd aan Russische schilderijen, kunstwerken, boeken, manuscripten en iconen, en zal plaats hebben in Londen van 26 tot 29 november 2007.
Anthony Philips, Internationaal Directeur "Silver and Russian Works of Art" van Christie's: "De ontdekking van dit meesterwerk is de meest opwindende gebeurtenis in mijn 40 jarige carrière. Hoewel er weinig voorbeelden bestaan, zijn de Fabergé Eieren wereldwijd bekend als the meest indrukwekkende en exclusieve kunstwerken die ooit gemaakt zijn. The Rothschild Fabergé Egg, gesigneerd en gedateerd door Karl Fabergé in 1902, omvat iedere karakteristiek die een waar meesterwerk in zich heeft; auteurschap, vakwerk, herkomst, conditie en zeldzaamheid, en we verwachten dat dit opmerkelijke object de bijzonder interesse zal hebben van privé verzamelaars en instituten uit de hele wereld".
Alexis de Tiesenhausen, "International Head of Russian Art" bij Christie’s: “De laatste jaren hebben Russische werken een bloeitijd doorgemaakt op het internationale platform dat Christie's beschikbaar stelt, en de interesses en het geld dat omgaat in deze categorie is beduidend toegenomen. Het Rothschild Fabergé Egg presenteert buitengewoon Russisch vakwerk aan een internationale verzamelaarwereld, en we verwachten de interesse te trekken van clientèle van over de hele wereld tijdens de aanstaande promotie tour naar New York, Moskou, Parijs en Geneve, en op de veiling in November bij Christie's in Londen. Het Rothschild Fabergé Egg is het hoogtepunt van een week verkopen waar we een serie veilingen zullen aanbieden, gewijd aan Russische kunstwerken en we zien er naar uit de interesse te trekken van de internationale verzamelaars gemeenschap tijdens wat belooft het hoogtepunt te worden van deze verkoopweek in Londen"..
Over het Rothschild Fabergé Egg is nooit gepubliceerd en het Ei is alleen bekend in de boeken van de familie De Rothschild. Het Ei was een geschenk van Beatrice Ephrussi (1864-1934) (geboren De Rothschild) aan Germaine Halphen (1884-1975) ter gelegenheid van de verloving van de laatste met Beatrice's jongere broer, Baron Edouard de Rothschild (1868-1949). Zij trouwden in 1905 en het Ei is sindsdien altijd in de familie gebleven.
Beatrice’s echtgenoot Maurice Ephrussi (1849-1916) werd geboren in Odessa, Rusland, en werkte voor de familie Rothschild's oliebelangen in Baku*. Hij werd later bankier en was medeoprichter van de Ephrussi Bank in Parijs. Het is mogelijk dat Maurice het Ei besteld heeft terwijl hij in Sint Petersburg was, of tijdens een van Fabergé's verkoop tochten naar Parijs op het einde van de 20ste eeuw.
Het Rothschild Fabergé Egg is een meesterwerk gemaakt door een meester vakman. Uitzonderlijk groot met verschillende kleuren goud en diamanten, en geëmailleerd in Fabergé's meest opwindende en levendige kleur - lieflijk doorschijnend roze - met aan de voorkant een uurwerk dat een "geautomatiseerd" haantje bevat.
Ieder uur springt het met diamanten bezette haantje uit het binnenste van het Ei naar buiten, klapt vier keer met zijn vleugeltjes en schud zijn kopje drie keer waarbij hij zijn bekje sluit en kraait. Ieder optreden duurt ongeveer 15 seconden, waarna de klok het aantal uren via een belletje slaat. Het Ei is onder het emaille gewaarmerkt door Fabergé's belangrijkste werkmeester, Michael Perchin, en is verder gesigneerd en gedateerd, K. Fabergé, 1902. Dit is een van de slechts drie bekende voorbeelden met zowel een uurwerk als een automatisch mechanisme. De andere twee zijn het keizerlijke Cockerel of Cuckoo Clock Egg uit 1900 en het Kelch Chanticleer Egg uit 1904.
Het Rothschild Egg lijkt erg veel op het Kelch Chanticleer Egg uit 1904 en werd ooit "The Pink Chanticleer Egg" (Het roze Chanticleer Egg) genoemd...
Er zijn niet meer dan 12 beschreven exemplaren waarvan bekend is dat ze naar Keizerlijke maatstaven zijn gemaakt voor privé cliënten, waarvan het Rothschild Fabergé Ei vanaf nu ook deel uit maakt. De meest bekende Eieren zijn de Eieren gemaakt voor de Hertogin van Marlborough (zie het Duchess of Marlborough Egg), Emannuel Nobel (zie het Nobel Ice Egg), zeven Eieren gemaakt voor de industrieel Alexander Kelkh (of Kelch) en zijn vrouw (zie de Kelch Eieren), die ieder jaar van 1898 tot 1904 opdracht gaven tot het maken van een Ei, en het Ei besteld door Prins Felix Feliksovich Iusupov (zie het Youssoupov Egg), wiens zoon Felix, die getrouwd was met het nichtje van de Tsaar, de moordenaar was van Rasputin.
The Fabergé Rothschild Egg onder het oog van een bewaker
bij Christie's op 4 oktober 2007
Het Fabergé Rothschild Ei werd verkocht op 27 november 2007 voor een recordprijs bij Christie's in Londen, aan de Russische zakenman en kunstverzamelaar A. Ivanov.
Voor informatie over de veiling van dit Ei, klik hier!
Op maandag 8 december 2014 werd dit Ei ten geschenke gegeven aan de State Hermitage Museum in Sint Petersburg, door de President van de Russische Federatie. Ook een andere belangrijke Fabergé klok maakte deel uit van het geschenk ter gelegendheid van het 250 jarig bestaan van de Hermitage. Lees hierover in The Moscow Times. Voor een video van dit gebeuren zie hier: http://news.kremlin.ru/video/2776. (Link naar video niet langer werkend).
Zover ik weet is het niet bekend hoe de Russische Staat in het bezit is gekomen van deze twee Fabergé kunstwerken.
De overdracht van het Ei op 8 december 2014 aan het Staat Hermitage Museum. (printscreen uit bovenvermelde video)
Update 12 december 2014. In een interview met de krant Moskovsky Komsomolets, bevestigt Alexander Ivanov, Russisch zakenman en eigenaar van het Fabergé Museum in Baden-Baden, Duitsland, dat dit het ei was dat hij in 2007 bij Christie's voor het record bedrag van 9 miljoen Britse Pond had gekocht.
Het Rothschild Ei (en de Alexander III 25th Anniversary klok) zijn klaarblijkelijk door de heer Ivanov aan de Russische staat ten geschenke gegeven. Bron: Moskovsky Komsomolets9 december 2014.
Bronnen voor deze pagina: Christies.com en Bloomberg.com. Links hieronder niet langer werkzaam.
http://www.christies.com/features/nov07/faberge_teaser/overview.asp http://www.christies.com/features/nov07/faberge_teaser/faberge.pdf christies.com/features/nov07/faberge_teaser/video.asp (Link no longer valid)
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601088&sid=aS4IAG7pfA60&refer=home
*Lees meer over Baku op de pagina van het Nobel Ice Egg
Terug naar het overzicht van de Eieren
Pagina bijgewerkt: January 8, 2019